Så förbättrar du företagets lönsamhet

Du som driver företag vill såklart göra detta på ett lönsamt sätt. Detta oavsett om du driver ett större aktiebolag eller en mindre enskild firma. Men det är inte alltid så enkelt som det låter att driva ett lönsamt företag. Ibland kan ett företag ha stora intäkter, men ändå inte vara lönsamt.

Det finns många olika taktiker som man kan använda sig av för att öka lönsamheten i företaget. Här kommer vi att gå igenom lite tips på hur du kan förbättra ditt företags lönsamhet och öka värdet på dina tjänster samtidigt som du kan effektivisera ditt arbete.

Skaffa en stabil kundbas

Oavsett vad du gör på ditt företag så är dina kunder det viktigaste du har, de är trots allt de som företaget lever på i slutändan. Även om alla företag såklart ser olika ut och gör olika saker så finns det oftast någon form av kundkontakt, vare sig man säljer tjänster, arbetar med handel eller säljer material direkt till kunder.

Så det första man bör göra och kanske det viktigaste är att skaffa en stabil kundbas som är återkommande. Men hur gör man för att skaffa en stabil kundbas? Det låter enklare än vad det är och det krävs mycket jobb för att lyckas, speciellt i branscher där det är tuff konkurrens. Ibland kan det krävas en större investering i form av exempelvis en marknadsföringskampanj. Då kan ett företagslån eller en checkkredit vara lösningen för att tillfälligt finansiera investeringen.

Det första du bör tänka på för att kunna bygga upp en stabil kundbas är att utföra ett bra jobb, varje gång. På så sätt får företaget ett gott rykte och chansen att skaffa fler kunder ökar, likväl som att behålla de befintliga kunderna.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Utgifter och outsourcing

Grunden till lönsamhet ligger i att se till att utgifterna är lägre än intäkterna. Många företag binder upp sig till olika tjänster under långa perioder som de kanske inte alltid är i behov av. Se till att endast betala för tjänster när du verkligen behöver dem i stället för att betala för något som du kanske bara är i behov av ibland.

Något som många företag gör är att outsourca de tjänster som används sällan, men som ändå behövs. På så vis betalar du endast då du verkligen använder tjänsten i fråga och sparar därmed pengar på att inte betala löpande för något som inte används löpande.

Analysera och sätt upp mål

Något man inte får glömma när man driver företag är att sätta upp mål och analysera resultatet. Detta är oftast grunden till ökad lönsamhet och bör inte förbises.

Avsätt tid en gång i månaden exempelvis för att göra en analys av hur det går för ditt företag att nå de uppsatta målen och se om det finns något som kan förbättras genom effektivisering eller genom att dra ned på onödiga utgifter.

Det är oftast när man gör regelbundna analyser som man verkligen ser tydligt vad som är bra och vad som kan förbättras. Om du ser något i ditt företag som kan förbättras, fundera då på hur du kan göra en förbättring av just det och sätt även upp mål utifrån det för att nå dit du vill. Du kan då och då även gå tillbaks till din ursprungliga affärsplan för att se om justeringar bör göras.

ökad lönsamhet
Vill du förbättra företagets lönsamhet så kan det vara bra att sätta upp tydliga mål över vad man vill åstadkomma

Ha koll på dina konkurrenter

Något som också är viktigt och som en del företag glömmer bort är att hålla koll på konkurrenterna. Att ha bra koll på vilka konkurrenter man har och hur det går för dem kan ge dig en bra insikt i vad som krävs av dig och ditt företag för att hålla jämna steg och inte hamna i skuggan av konkurrenterna.

Gör dom något på ett bättre sätt? Hur kan ditt företag göra samma sak eller något mer unikt? Det är värt mycket att veta hur man ligger till mot sina konkurrenter för att själv kunna få en bild av hur företaget står gentemot dom.

Så för att öka ditt företags lönsamhet så bör du:

 • Se till att ha en stabil kundbas
 • Ha koll på dina utgifter och betala inte för saker i onödan
 • Analysera företagets resultat och sätt tydliga mål
 • Håll koll på dina konkurrenter och se till att ligga bra till gentemot dom

Qred erbjuder kreditkort för företag

Qred är ett finansbolag och långivare som främst fokuserar på småföretagare. Qred har varit aktiva på den svenska marknaden sedan 2015 och har sedan dess hjälpt många företag ekonomiskt. I denna artikel ska vi titta på Qreds kreditkort som är en ny tjänst för företag som de faktiskt är ensamma om att erbjuda till svenska företag i dagsläget.

Så ansöker du om Qred kreditkort

Om du eller ditt företag är intresserade av ett kreditkort så är det första steget att göra en ansökan hos Qred. Det är enkelt att ansöka och tar bara ett par minuter och du får besked direkt på skärmen. Med ett kreditkort slipper du ta ett företagslån så fort bolaget är i behov av kapital.

Börja med att gå in på Qreds hemsida och fyll i de uppgifter som efterfrågas. När du fyllt i alla uppgifter om ditt företags som krävs så signerar du helt enkelt din ansökan med BankID. Du får sedan besked direkt på skärmen om din ansökan har beviljats eller inte.

Om din ansökan avslås så kan du vända dig till Qreds kundtjänst för att få reda på anledningen till avslaget. Att ansökan om Qred kreditkort för företag är helt kostnadsfritt och ej bindande, vilket innebär att du inte är tvungen att tacka ja, även om din ansökan blir godkänd. Ditt nya kreditkort skickas ut till dig via post inom 3-4 arbetsdagar efter godkänd ansökan.

Qred kreditkort för företag
Med Qred kreditkort för företag kan du smidigt sköta ditt bolags affärer och transaktioner.

Så fungerar Qreds kreditkort

Kreditkortet som du får av Qred är ett VISA kort med den beviljade kreditlimiten som du ansökte om. Du kan enkelt följa din ekonomi och se alla utlägg och sätta egna gränser samt spärra ditt kort vid behov via Qred-appen.

Kreditkortet kan användas för att göra egna utlägg både online och offline. Något som är bra att veta är att du däremot inte kan använda ditt kreditkort i bankomater, dvs du kan inte ta ut kontanter med ditt kreditkort.

Fördelar och nackdelar med Qred kreditkort

Det finns både för- och nackdelar med Qreds kreditkort för företag. För att du ska kunna få en bättre överblick av kortet så har vi sammanställt både kortets fördelar och nackdelar nedanför.

Fördelar

 • Ingen årsavgift
 • Flexibla inbetalningar
 • Räntefria inbetalningar i 45 dagar
 • Smidig app som gör det enkelt att hålla koll

Nackdelar

 • Tillåter inte uttag via bankomater

Som du kan se så väger fördelarna klart ut nackdelarna när det gäller Qreds kreditkort för företag. Det är ett otroligt smidigt och lättanvänt kort för dig som vill ha bra koll på ditt företags ekonomi och samtidigt är i behov av en kredit. Om du ändå känner dig osäker så kanske en checkkredit är mer lämplig för dig och ditt företag.

Räntor och avgifter

Räntan varierar för olika företag eftersom den sätts individuellt utifrån företagets ekonomiska situation och historik. Minsta räntebelopp är dock 1.95% per månad.

Det som är bra med kreditkortet är att om du sköter dina inbetalningar och betalar alla fakturor i tid så är kortet helt gratis att äga, inga övriga kostnader tillkommer.

Alla dina utgifter samlas på en faktura som ställs ut till dig varje månad. Där kan du enkelt se alla företagets kostnader samt betala in beloppet direkt via appen.

Om ditt företag är i behov av en kredit på sikt så kan vi rekommendera Qreds kreditkort för företag. Idag är Qred den enda långivaren i Sverige som erbjuder ett kreditkort av denna typ till svenska företagare.

Så kan ditt företag växa genom ett företagslån

Att expandera ett företag kan vara kostsamt. Det kan exempelvis handla om inköp av nya maskiner, nyanställning eller något annat som kostar en hel del av firmans kapital. Då kan ett företagslån vara en bra lösning.

I denna artikel kommer vi att gå igenom varför ett företagslån kan vara en bra lösning för dig som driver ett företag som är i en expanderingsfas.

Olika anledningar till att ta ett företagslån

Ett företag kan expandera på många sätt och det kan finnas flera olika anledningar till att man är i behov av ett företagslån. Oftast handlar det om nyanställning, expandering av lokaler eller större inköp av sådant som är nödvändigt för att ta företaget framåt.

Nedan kommer vi att gå igenom mer detaljerat, de vanligaste anledningarna till varför ett företagslån kan vara aktuellt och hur ett företagslån kan vara till hjälp vid sådana situationer.

Anställa mer personal

Om man behöver anställa fler personer till företaget måste man också betala fler löner. Ett sätt att kompensera för företagets likviditet innan den ligger på plus igen är att ta ett företagslån.

Inköp av nya maskiner

En annan situation där ett företagslån kan vara aktuellt är när man behöver köpa ny utrustning, till exempel maskiner eller större utrustning. Det handlar oftast om stora summor, och för små och medelstora företag finns det inte alltid likviditet i företaget. Då kan ett lån till företaget vara en bra lösning.

Uppköp av andra bolag

Det finns också fall där företag förvärvar andra företag. I det här fallet är det vanligtvis nödvändigt att betala en stor summa pengar för företagets köp.

Tanken med att förvärva ett annat bolag kan vara att man vill expandera den nuvarande verksamheten, eller att man vill dela upp företagets fokus och inriktning. Att låna pengar till företagsköp är vanligt förekommande inom de flesta branscher.

JÄMFÖR FÖRETAGSLÅN

expandera med företagslån
Är ditt företag inne i en expansionsfas så kan ett företagslån bidra med den likviditet som krävs

Var kan man ta ett företagslån?

När man är i behov av ett lån till företaget så kan man alltid ansöka om lån hos sin bank. Men det finns också andra sätta att hitta företagslån än via storbankerna.

Idag är det vanligt att jämföra företagslån online och det finns en hel del finansbolag och kreditgivare som sysslar med just företagslån. Exempel på sådana aktörer är Froda, mynt och Capital Box. Det finns även låneförmedlare för företagslån som man kan vända sig till när man behöver låna till aktiebolag eller annat typ av bolag.

Ofta när det handlar om företagslån så är det relativt stora summor som avses och därför krävs det även att företaget är kreditvärdigt eller har så pass stor likviditet att det anses säkert att låna ut pengar till bolaget. Långivaren genomför alltid en kreditbedömning i samband med att en låneansökan inkommer. Ofta sker denna i samarbete med UC men det finns även långivare som erbjuder företagslån utan UC. Det handlar då främst om företagslån med Creditsafe och Bisnode.

Om man är i behov av att ta ett lån till företaget så bör man också vara säker på att man kan betala tillbaka skulden i tid. Alla företag har olika ekonomiska förutsättningar och därför bör man vara noga med att ta ett lån med en avbetalningstid och amortering som passar.

Ett företagslån sträcker sig ofta mellan 10.000 kronor – 5 miljoner kronor. Återbetalningstiden brukar vanligtvis ligga runt 1 -24 månader, men det beror på vilket belopp det handlar om. När man tecknar lånet krävs det ofta att någon eller några personer ur företaget går i borgen för lånet.

Vilken typ av expansion är möjlig?

En annan sak som är bra att tänka på är vilken typ av expansion som faktiskt är möjlig och rimlig för företaget. Om man är inne i en expansionsfas så bör man alltid ha i åtanke att expansionen man gör ska vara sund och utförbar inom en rimlig tid.

Det finns flera olika typer av expansioner lämpliga för olika situationer. Det kan handla om långsamt växande expansioner som är lämpliga för låg risk, där tillväxten sker organiskt i form av nya medarbetare, nätverk och marknadsföring. Man kan också utöka sitt produktsortiment för att öppna upp nya kundbaser.

Högriskstrategin är att förvärva ett konkurrerande företag, vilket kommer att minska tillverkningskostnaderna per enhet och potentiellt sätta högre priser. Man kan också komma in på en helt ny marknad. Det kan vara mycket lönsamt, men det kräver mer kapital. Ett annat alternativ kan vara att hitta en partner, vilket är fördelaktigt eftersom expansionsrisken då kan delas.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Ha kontroll på kassaflödet

När man expanderar kan man förvänta sig att företagskostnaderna kommer att öka före intäkterna. Detta är något man bör planera för. Att kontrollera kassaflödet är viktigt och att förstå när en expansion visar sig vara lönsam. Det är också nödvändigt att förstå vilka resurser ditt företag har för framtida möjligheter.

Det viktiga är att vara helt förberedd i form av god likviditet innan expansionen träder i kraft. I dessa fall, eftersom interna resurser inte alltid är tillräckliga, använder företag ofta företagslån för att finansiera en expansion.

Ponture lanserar Inclusive företagslån

Finansinstitutet Ponture har över 30 års erfarenhet av finanssektorn och arbetar bland annat med förmedling av företagslån. Som låneförmedlare för företagslån har man hjälpt otaliga små- och medelstora företag att hitta den bästa finansieringslösningen. Företaget samarbetar med flertalet välkända banker och finansbolag så som DBT Capital, Froda, Capital Box och Finly. Med hjälp av Pontures förmedlingstjänst kan svenska företag jämföra alltifrån företagslån till factoring och leasing. Pontures tjänst är dessutom kostnadsfri och helt oberoende. Genom att göra en ansökan hos Ponture kan företag få upp till 21 låneerbjudanden vilket gör det enkelt att jämföra företagslån och se vilket finansbolag som erbjuder lägst ränta och bäst villkor. I dagarna gick Ponture ut med nyheten om att man nu även lanserar ett eget företagslån. Det handlar om Inclusive företagslån som man lanserar tillsammans med Europeiska Investeringsfonden.

ANSÖK HÄR

Företagslån med garanti från EU

Nylanserade Inclusive Företagslån är ett lån med EU-stöd som riktas till små bolag som annars har svårt att bli beviljad nödvändig finansiering. Inclusive Företagslån är ett betydligt mer flexibelt lån än sedvanliga företagslån och du kan ansöka om lånet om du driver ett bolag med upp till nio anställda. Det som skiljer lånet från andra företagslån är att räntan är lägre. Vidare är borgensåtagandet som krävs begränsat till 10% av summan som lånas. Detta möjliggörs tack vare garantin från EU. En annan stor skillnad mellan Inclusive Företagslån från Ponture och andra lån är att låntagaren erbjuds 12 månaders amorteringsfrihet.

Syftet med Pontures företagslån med EU-stöd är att mindre svenska företag ska kunna överleva och samtidigt kunna skapa fler jobb. Något som även kan bidra till att öka den sociala integrationen. Enligt Ponture så är många av de bolag som lånet riktar sig till drivna av kvinnor, personer med utländsk bakgrund eller yngre personer.

Pontures företagslån med EU-stöd
Med Inclusive Företagslån från Ponture har mikro- och små svenska företag möjlighet att låna till lägre ränta och mer flexibla villkor.

Kriterier för Pontures Inclusive Företagslån

För att kunna ansöka om Inclusive Företagslån och få lånet beviljat gäller det att din verksamhet uppfyller de kriterier som ställs. Gör den inte detta så kan du istället använda Pontures jämförelsetjänst och ansöka om ett traditionellt företagslån utan säkerhet. När det gäller kriterierna för Pontures Inclusive Företagslån så återfinns dom här nedan.

 • Företaget får max ha en omsättning på 20 miljoner kronor
 • Bolaget får som mest ha 9 heltidsanställda
 • Högst 20 miljoner kronor i totala tillgångar
 • Det måste finnas minst ett fastställd och registrerat bokslut
 • Gäller enbart lånebelopp upp till 250 000 kr

Uppfyller ditt företag ovanstående kriterier så kan du direkt göra en låneansökan på www.ponture.com. Inclusive Företagslån är även ett företagslån för nystartade företag. Däremot måste bolaget ha hunnit få in ett bokslut för att kunna bli beviljad detta flexibla lån med EU-stöd.

Fördelar med Inclusive Företagslån med garanti från EU

Det nya lånet från Ponture har tack vare garantin från EU många fördelar. Inte minst riktar sig lånet till bolag som i regel inte har samma förutsättningar att beviljas finansiering som större företag har. Lånet har dessutom upp till 50% lägre ränta än traditionella företagslån och företagskrediter. Små företag som får Inclusive Företagslån beviljat erbjuds även 12 månader amorteringsfrihet. Inclusive Företagslån har inte heller någon startavgift vilket drar ned kostnaderna för lånet ytterligare. Låntagare har dessutom möjlighet att förtidslösa företagslånet helt utan avgift.

När du får företagslånet med EU-stöd beviljat av Ponture så behöver du som företagsägare enbart gå in med säkerhet för 10% av lånet. Detta minskar den personliga risken om företaget skulle hamna på obestånd eller inte klara av att hantera återbetalningarna på lånet. Slutligen är Pontures Inclusive Företagslån ett företagslån för enskild firma och andra mikroföretag. Företag som kanske annars har svårt att få till den finansiering som krävs för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Fördelar med fakturaköp

Att sälja sina fakturor som företagare har många fördelar. Den största fördelen är att du får betalt snabbare och att du samtidigt kan vara mer flexibel med kredittiden för dina kunder. När du säljer en faktura via ett företag som erbjuder factoring så skickar de ut fakturan till kunden och tar hand om allting gällande fakturan som exempelvis frågor eller påminnelser. Med anledning av ovanstående så minskar det administrativa arbetet för ditt företag och du kan i stället fokusera på jobbet.

Välj vilka fakturor du vill sälja

Nästan alla företag som köper fakturor erbjuder sina kunder att välja vilka fakturor de vill sälja. Att sälja enskilda fakturor kan vara ett bra alternativ för de företag som vill få pengar snabbt eller om det kan finnas en hög kreditrisk med en faktura och företaget behöver en extern part som kan ta den risken.

Om man som företag väljer att bara sälja enskilda fakturor finns det en hög risk att kostnaden blir mycket högre än om du tecknar ett avtal för att sälja flera fakturor.

Sälja fakturor
Det finns många fördelar att sälja sina fakturor till ett factoringbolag

Sälja förfallna fakturor

Faktum är att det finns företag som också köper förfallna fakturor. Villkoren fastställs då av det finansbolag eller den bank som tillhandahåller tjänsten. Förfallna fakturor skiljer sig inte mycket från ej förfallna fakturor eftersom banken eller finansbolaget fortfarande kommer att avgöra om ett köp av fakturan är intressant.

Om du kan sälja en försenad faktura beror mer på din kunds förmåga att betala, och ja, om den är försenad kanske deras förmåga är något sämre än att sälja fakturan före schemat. Att sälja en faktura som har förfallit kallas också för fakturabelåning, vilket en del företag erbjuder som köper fakturor.

Vanligtvis fungerar fakturabelåning som så att du ingår ett avtal med en bank eller ett finansföretag. Du skickar sedan din faktura via e-post till din bank och får sedan svar om den godkänner lånet. De måste alltid kontrollera kundens betalningsförmåga, och beroende på hur kundens ekonomi ser ut återkommer de med olika alternativ som kan vara aktuella. Populära företag som köper fakturor i Sverige är Fakturino och Mynt. Factoring är ett bra alternativ till exempelvis företagslån eller checkkrediter.

Kostnader för att sälja fakturor

Kostnaden för att sälja fakturor beror på flera faktorer, och de flesta företag som köper fakturor kommer att göra individuella utvärderingar baserat på kundrelationer och på fakturorna. De faktorer som vanligtvis påverkar kostnaden är mängden fakturaköp, fakturabeloppen samt hur hög kreditrisk kunden anses ha. Frekventa avgifter ligger mellan 2% och 5% av fakturavärdet, plus årliga avgifterna för tjänsten.

Få företag som köper fakturor har publicerade priser utskrivna på sina hemsidor, i stället måste du kontakta dem individuellt. I de flesta fall är det enklaste sättet att fylla i formuläret på webbplatsen och de kommer att kontakta dig senare. Många företag anger individuell prissättning baserat på ditt företags specifika förhållanden. När kreditföretaget kontaktar dig så bör du alltid vara noga med att läsa igenom reglerna i avtalet för att undvika oväntade avgifter.

Kostnaden för att sälja fakturor beror vanligtvis på antalet fakturor du vill sälja under ett år (fakturaköpskvantitet), fakturastorlek (fakturabelopp) och risken att dina kunder inte betalar fakturan (kreditrisk).

Bolagsvärdering

Vill man värdera ett företag så bör man göra en bolagsvärdering eller företagsvärdering. Syftet med en sådan värdering är att få fram ett uppskattat värde på företaget. Detta kan göras av flera skäl så som att man ska sälja företaget, att man ska göra en bolagsdelning eller att man ska göra en likvidation av företaget. Men även investerare som ska göra ett företagsköp eller investera i ett bolag kan vara intresserade av att veta värdet på företaget utifrån en fundamental analys så som en bolagsvärdering innebär.

När man ska göra en bolagsvärdering finns det flera olika värderingsmodeller att använda sig av. Beroende på vilken värderingsmodell som används kan man komma fram till olika resultat. Värderingen påverkas också av huruvida man väljer att beräkna tillgångar eller om man går på omsättning, resultat och vinst. Andra sätt att värdera företag utgår från marknaden och hur andra försäljningar inom branschen sett ut.

Krea Företagslån

Vanliga värderingsmodeller

Den vanligaste modellen för att värdera ett företag är avkastningsvärdering. Den här modellen är tillämpbar för de flesta typer av bolag så som aktiebolag och handelsbolag. I denna modell använder man sig av det genomsnittliga resultat som företaget haft under de senaste åren. Utöver resultat så tittar man även på utdelning och kassaflöde i tillämpandet av värderingsmodellen. Utifrån denna information försöker man sedan uppskatta en framtida avkastning och beräknar vilket värde denna avkastning har idag. Detta görs genom användandet av nuvärdesmetoden. Trots att avkastningsmodellen i mångt och mycket baserar sig på uppskattningar så används den frekvent i samband med företagsvärderingar.

En annan vanligt förekommande värderingsmodell vid bolagsvärdering är substansvärdering. Denna värderingsmodell är inte lika komplicerad som avkastningsvärdering och kan därför med fördel användas vid exempelvis generationsväxling. En substansvärdering utgår från bolagets balansräkning och tar fram ett substansvärde genom att man räknar på skillnaden mellan tillgångar och skulder (så som leverantörsskulder och företagslån. Det finns dock en brist med substansvärdering och det är att modellen inte tar hänsyn till affärsidé, synergier och eventuell framtidspotential som företaget har.

En tredje värderingsmodell som ofta används är marknadsvärdering. Här är det marknaden som styr prissättningen genom att man utgår från tidigare försäljningar som gjorts av liknande bolag inom samma bransch. Marknadsvärdering som modell används främst i branscher där det är vanligt med företagsöverlåtelser. Det kan exempelvis handla om försäljning av taxiverksamheter, kiosker och restauranger.

företagsvärdering
Ska du värdera ditt företag så finns det ett flertal olika värderingsmodeller du kan använda dig av

Andra metoder för att beräkna ett företags värde

Beroende på vilken bransch ett företag befinner sig finns det även andra metoder för att beräkna ett företags värde. När det gäller börsnoterade företag så används inte sällan multipelvärdering. Denna värderingsmodell är utmärkt om man ska jämföra företag som befinner sig i samma bransch. Här används P/E talet som står för price/earnings. Om ett börsbolag har ett P/E tal på 15 så innebär det att man på börsen betalar 15x årsvinsten när man handlar en aktie i bolaget. Det innebär också ett antagande om att bolaget i fråga kommer att ha tjänat ihop dina satsade pengar om 15 år. Ett högt P/E tal innebär att aktien är dyr medan ett lågt P/E tal står för det motsatta. Multipelvärdering är en enkel metod att använda sig av vid företagsvärdering men metoden tar ingen hänsyn till framtiden.

Slutligen så kan den som vill göra en bolagsvärdering använda sig av en likvidationsvärdering. Här beräknar man hur mycket man skulle få om företagets verksamhet skulle upphöra idag.

De flesta av de ovanstående modellerna är främst tillämpbara på företag som har några år på nacken. När det gäller värdering av nystartade företag eller mindre verksamheter så blir värderingen mer komplicerad. Detta då det ofta är en eller ett fåtal nyckelpersoner som står för värdet och kompetensen i en startup. En företagsvärdering måste i detta fall kunna urskilja verksamhetens värde från nyckelpersonernas värde. Det vill säga, vad är värdet på företaget om inte nyckelkompetensen finns kvar i verksamheten.

Nu blir det dyrare med förmånsbil

Historiskt har det lönat sig rejält att ha en tjänstebil eller en så kallad förmånsbil. Det vill säga en bil som kan användas både i tjänsten och privat men som leasas eller ägs av arbetsgivaren. Som egenföretagare är det vanligt att utnyttja den löneförmån som det innebär att ha en förmånsbil. Men från och med den 1:a juli kommer förändringar träda i kraft som ska minska skillnaderna mellan att ha en förmånsbil och en privatfinansierad bil. Det ska inte heller vara särskilt förmånligt att välja en förmånsbil framför vanlig lön. Vissa av de förändringar som regeringen och samarbetspartierna tagit fram infördes redan under april men resterande ändringar sker i juli. I denna artikel går vi på Allt om Företagslån igenom vad förändringarna innebär för dig som har eller har tänkt skaffa dig en förmånsbil.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Bonus Malus systemet förändras

Bonus Malus systemet som varit aktivt i Sverige sedan 2018 har premierat klimatsmarta bilar. Det vill säga bilar med låga utsläpp. Bilar med höga utsläpp har istället drabbats av förhöjd skatt under de tre första åren. Från den 1:a april har förändringar skett i Bonus Malus systemet som innebär att gränsen för koldioxid per kilometer sänks till 90 gram. Nya bilar som tas i trafik efter den 1:a april och som har ett högre utsläpp än 90 gram/km kommer att få en förhöjd fordonsskatt.

Införskaffar du dig istället en elbil så kan du räkna med en höjd bonus. Tidigare låg bonusen på 60 000 kr men efter regeringens förändringar så ligger bonusen istället på 70 000 kr. Notera att detta enbart gäller bilar som enbart drivs på el. Har du en laddhybrid så kommer du istället få sänkt bonus med cirka 10 000 kr. Vidare måste utsläppen per kilometer ligga under 60 gram koldioxid för att bilen ska vara berättigad bonus.

Förändringar för förmånsbilar
Förmånsvärdena höjs för nya bilar som tas i trafik efter den 1:a juli 2021

Höjt förmånsvärde på nya bilar

Den 1:a juli 2021 är det dags för fler förändringar att träda i kraft för nya förmånsbilar. Förmånsvärdet kommer att höjas med i snitt 25% på grund av ändringar i schablonberäkningen. Det handlar om två delbelopp som förändras för att minska den klyfta som idag finns mellan förmånsbil och privatägd bil. Både det prisrelaterade beloppet och det ränterelaterade beloppet i schablonberäkningen av bilförmån kommer att förändras. Detta kan innebära en höjning av förmånsvärdet på upp till 34%. Höjningen gäller dock enbart de nya bilar som sätts i trafik efter den 1:a juli. En annan förändring är lyxbilstillägget kommer att slopas. Detta tillägg har hittills gällt för förmånsbilar med ett nypris på över 650 000 kr.

Utöver dessa nämnda förändringar så har även rabatten på förmånsvärdet för miljöbilar tagits bort. Denna rabatt togs bort redan vid årskiftet och beräknas ha berört ca 75 000 miljöbilar som redan är i trafik. Rabatten infördes 2002 och grundade sig på priset för en miljöbil kontra en liknande bil som inte räknades som miljövänlig.

Så ombildar du din enskilda firma till ett aktiebolag

Det absolut enklaste sättet att komma igång med en verksamhet är att starta en enskild firma. Dels då man slipper kapitalkravet men även för att det är helt kostnadsfritt. Vidare behöver man inget separat företagskonto eller något organisationsnummer. En enskild firma är nämligen ingen egen juridisk person så som ett aktiebolag är. Däremot kan det finnas fördelar med att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag när verksamheten växer. Detta då man i ett aktiebolag har möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning. Det är dessutom en mer gynnsam bolagsform för den som har anställda. Med ett aktiebolag behöver du inte heller ta samma personliga ansvar som du måste göra om du driver en enskild firma. Vill du byta bolagsform från enskild firma till aktiebolag så finns det ett par saker du inte får missa. Annars är risken stor att du får betala onödig skatt. I denna artikel går vi igenom steg för steg hur du ska gå tillväga för att ombilda din enskilda firma till aktiebolag på bästa sätt.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Då ska du byta bolagsform till aktiebolag

Innan du bestämmer dig för att byta bolagsform från enskild firma till aktiebolag så bör du försäkra dig om att det verkligen är det bästa att göra i din situation. När det gäller de ekonomiska skälen så finns det oftast ingen anledning att byta bolagsform om du inte tjänar över brytpunkten. Brytpunkten för statlig inkomstskatt år 2021 är 537 200 kr. Om du inte tjänar mer än så så kommer du ändå inte kunna utnyttja förmånen med utdelning till låg skatt som ett aktiebolag möjliggör. Tjänar du mer än brytpunkten så kommer du i ett aktiebolag kunna ta ut utdelning till 20% skatt enligt 3:12 regeln. Hur stor utdelning du kan ta till låg skatt beror på hur stort utdelningsutrymmet i ditt bolag är.

Ett annat skäl att byta bolagsform till aktiebolag är att du ska ta in anställda. Det är betydligt enklare att ha anställda i ett aktiebolag än i en enskild firma. Det kan även vara dags att ombilda till aktiebolag om du tänkt ta ett företagslån. I ett aktiebolag är du nämligen inte automatiskt ansvarig för företagets skulder så som du är i en enskild firma. Däremot kan det ändå krävas personlig borgen av dig om du tar ett företagslån utan säkerhet. Och då kommer du ändå indirekt vara personligt återbetalningsskyldig om aktiebolaget hamnar på obestånd och inte återbetalar lånet i tid.

ombilda enskild firma till aktiebolag
Det kan finnas anledning för dig att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag

Tänk på detta innan du ombildar till aktiebolag

För att du ska kunna skapa ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kr att investera i företaget. Detta kallas för kapitalkrav och är en summa du får vara beredd att förlora om bolaget i framtiden skulle gå i konkurs. Att driva ett aktiebolag kommer även att innebära högre sociala avgifter för dig. Vidare får du räkna med kostnader för bokföring och redovisning om du inte sitter på dessa kunskaper själv.

Så går bytet till aktiebolag till

Första steget – skapa ett aktiebolag

När du är redo att byta från enskild firma till aktiebolag så är det dags att starta ett aktiebolag. Detta sker på verksamt.se där du får skicka in en anmälan om att starta aktiebolag. Detta innebär bland annat att du måste skicka in ett bankintyg som visar att du betalt det aktiekapital som krävs. Du ska även registrera ditt bolag med namn och kommer då att få ett organisationsnummer. Därefter måste du bland annat få godkännande för moms och F-skatt. Allt kan göras online och du får i regel ett godkännande inom en vecka. Ansökan och registreringen kostar 1900 kr.

Ett annat alternativt är att köpa ett befintligt lagerbolag. Ett lagerbolag är ett färdigt aktiebolag som startats i syfte att säljas vidare till någon annan. Vid köp av lagerbolag slipper du all administration då allt redan är färdigställt. Det enda du behöver göra är att byta namn och ledamöter. Nackdelen är att den som säljer lagerbolaget vill ha betalt för det.

Andra steget – flytta din enskilda firma

När du väl skapat ditt aktiebolag så är det dags att flytta din enskilda firma. För att undvika skatt i samband med bytet så är det bästa tillvägagångssättet att låta ditt nystartade företag köpa den enskilda firmans tillgångar. Detta bör ske i början av året om du vill undvika att din enskilda firma ska behöva deklarera för ett nytt år. Köpet av den enskilda firmans tillgångar ska ske till ett marknadsmässigt pris. Annars kommer du att åka på att få betala skatt.

Man kan även göra en underprisöverlåtelse genom att aktiebolaget köper tillgångarna till ett bokfört värde som understiger marknadsvärdet. Det krävs dock att vissa villkor är uppfyllda för att en sådan underprisöverlåtelse med skattefördelar ska kunna ske.

Har den enskilda firman skulder som överstiger firmans tillgångar så kommer köpet räknas som ett förbjudet lån. Detta kommer innebära att du får betala skatt om du inte betalar mellanskillnaden till ditt nya aktiebolag i samband med bytet.

När ombildningen är klar är det dags att göra ett sista bolag och skicka in den sista deklarationen för din enskilda firma. Därefter kan du avregistrera firman hos Bolagsverket och Skatteverket.

Fakturera utan företag

Allt fler svenskar väljer egenanställning framför fast anställning eller egenföretagande. Som egenanställd kan du på ett smidigt sätt arbeta som frilansare, konsult eller entreprenör. Till skillnad från en egenföretagare så behöver du som egenanställd inte ha något eget företag. Istället fakturerar du utan företag och slipper allt det administrativa arbete som krävs för att driva ett aktiebolag eller en enskild firma. Du behöver inte heller fundera över saker som skatt, moms och bokföring. Istället kan du lägga fullt fokus och krut på ditt arbete. På så sätt är egenanställning där du fakturerar utan företag ett bra alternativ till nystartat företag. Du får då dessutom en chans att testa din affärsidé utan att ta några större risker.

Så fakturerar du utan företag

Som egenanställd har du inget företag men du är heller inte anställd av någon. Istället utför du uppdrag mot betalning som privatperson. Egenanställda finns i de flesta olika yrkesgrupper i samhället och för vissa är egenanställningen bara en temporär lösning. För andra är det ett sätt att leva och verka. En del använder egenanställningen som en smidig lösning under uppstartsfasen av en verksamhet. Då är det ett måste att kunna fakturera utan företag. Och som väl är så finns det många aktörer på marknaden som idag hjälper dig att fakturera utan bolag.

När du fakturerar utan bolag så gör du detta via ett företag som erbjuder en tjänst för just detta. Du skapar enkelt och snabbt en faktura via tjänsten och får sedan lön utbetald som är skattad och klar. För detta betalar du en administrativ avgift.

fakturera utan företag
Att fakturera utan företag är en smidig lösning för den som föredrar egenanställning

Jämför tjänster för fakturering utan bolag

Vilken tjänst för fakturering utan företag du väljer bör föregås av en jämförelse. Det finns nämligen många tjänster att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Vidare så skiljer sig avgiften åt mellan de olika bolagen vilket i slutändan kommer påverka hur mycket du får utbetalt. I skrivande stund så får du räkna med en avgift mellan 3,95-6% beroende på vilken tjänst du väljer. I din jämförelse bör du även ta hänsyn till minsta tillåtna belopp att fakturera. Andra saker du bör se över när du jämför är hur snabbt utbetalning sker, tjänstens användarvänlighet samt förmågan att få betalt.

De tre största aktörerna för fakturering utan bolag genom egenanställning är Frilans Finans, Cool Company och Firmify. Men det finns även många mindre uppstickare så som Bolagskraft, Cansolo, Ukko, Gigger och Pay2me. Oavsett vilken av alla dessa tjänster du väljer så rekommenderar vi dig att du kollar upp vilken försäkring som gäller när du fakturerar utan företag.

Krea Företagslån

För- och nackdelar med att fakturera utan företag

Huruvida det är lämpligast att starta eget bolag eller att fakturera utan företag som privatperson beror lite på vilken situation du befinner dig i. Har man inte riktigt fått snurr på sin verksamhet så kan ett uppstartslån vara en nödvändighet för den som väljer att starta eget. Eftersom det finns vissa risker med företagslån till nystartat företag så är det inte den optimala starten för en verksamhet. Vill du undvika att låna pengar till företaget det första du gör så kan det vara bra att initialt fakturera utan företag istället. Nedan kan du läsa mer om för- och nackdelar med egenanställning och att fakturera utan bolag.

Fördelar

 1. Du behöver inte ha något företag
 2. Du slipper bokföring och annan administration
 3. Frihet i vilka uppdrag du kan ta
 4. Du kan börja fakturera direkt

Nackdelar

 1. Ingen möjlighet att ha anställda
 2. Du betalar avgift för tjänsten
 3. Du kan inte göra avdrag för inköp
 4. Ingen möjlighet till lägre skatt genom utdelning

Att fakturera utan företag lämpar sig för de personer som vill ha flexibilitet i sina uppdrag. Vidare slipper du lägga onödig tid på bokföring och hålla koll på moms och skatter. Egenanställning är också ett bra alternativ att använda sig av tiden innan man startar ett eget företag. Har man redan många uppdrag och har hög omsättning så lönar det sig istället att starta ett aktiebolag. Då har du exempelvis möjlighet att anställa personal samt att ta årliga utdelningar till förmånligare skattenivåer.

Brygglån till företag

Brygglån eller överbryggningslån kanske främst förknippas med privatpersoner. Då syftar det till lån som används för att betala en ny bostad innan den gamla bostaden är såld. Men det finns även brygglån till företag men då har lånet ett annat användningsområde. Ett brygglån till företag är ett företagslån som tas i syfte att ta sig igenom en tillfälligt svår period eller en kris av något slag. Ett brygglån kan helt enkelt vara ett sätt att undvika en konkurs om företaget upplever en temporär period av mindre intäkter eller liknande.

Så fungerar brygglån

Ett brygglån är ett företagslån som hjälper ditt bolag att överbrygga en tuffare period. Det handlar alltså inte om ett lån som ska användas i syfte att göra investeringar eller finansiera en expandering. Då är det istället ett traditionellt företagslån utan säkerhet du ska ansöka om. Ett brygglån ska istället tas när ditt företag drabbats av en ekonomisk kris eller upplever perioder av sämre intäkter. Det gäller dock att dessa perioder är tillfälliga och att företaget både tidigare och efteråt kommer att vara bärkraftigt. Det är alltså viktigt att ditt företag kommer att ha en god återbetalningsförmåga efter den tillfälliga krisen.

Brygglån ska enbart ses som ett tillfälligt stöd och är således ingen långsiktig lösning för företag som har ekonomiska problem. Det är heller ingen lösning för det bolag som redan innan krisen haft likviditetsproblem. Däremot kan man ansöka om ett brygglån om man exempelvis fått ett större projekt där enbart förskottsbetalning inkommit. Då kan brygglånet användas för att finansiera de resurser som krävs för att man ska kunna fullfölja projektet och därmed få stora intäkter längre fram.

Brygglån till företag
Ett brygglån till företag kan hjälpa ditt bolag ur en tillfällig ekonomisk kris
och på så sätt förhindra en konkurs

Gynnsamma villkor för brygglån

Det finns stora skillnader mellan brygglån och vanliga företagslån med personlig borgen. Bland annat ska brygglån enbart ses som en tillfällig lösning i samband med en kris eller en period med lägre intäkter. Men även när det gäller villkor, ränta och kostnader finns det stora skillnader mellan lånen. Då brygglån är till för företag som har det svårt så är de långivare som erbjuder dessa lån måna om att inte göra det ännu tuffare för bolagen. Därför har brygglån ofta extra förmånliga villkor så som amorteringsfria perioder, uppskov på ränta och flexibel löptid. Därtill sätts räntan individuellt och är inte sällan lägre än räntan på de mer traditionella företagslånet.

Med de gynnsamma villkoren ställs det dock höga krav på de företag som beviljas ett överbryggningslån. Företaget som lånar måste exempelvis varit bärkraftigt innan krisen slog till. Vidare är det viktigt att företaget kan visa tillväxtpotential så att långivaren kan säkerställa att återbetalning av lånet är möjligt. I vissa fall krävs det även säkerhet för lånet i form av exempelvis ägarborgen och företagsinteckning. När det gäller företagsformer som accepteras så är det i regel aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

ALMI Brygglån

Ett av de mer välkända brygglånen på marknaden är ALMI Brygglån. Detta lån blev aktuellt för många svenska företag under Corona-krisen. ALMI Brygglån riktar sig till små- och medelstora företag som drabbats av minskade intäkter på grund av en kris eller en lågkonjunktur. Genom ALMI Brygglån kan små- och medelstora företag låna pengar för att överbrygga en svårare period. ALMI är ett statligt ägt bolag som även erbjuder företagslån till nystartade företag, uppstartslån, innovationslån och tillväxtlån. Det företag som ansöker om ALMI Brygglån får kostnadsfri rådgivning, en individuell ränta på högst 4,95%, fri uppläggning samt löptid på 12 månader.

Utöver ALMI så erbjuder även finansbolaget Qred ett brygglån. Detta som ett led i garantiprogrammet som drivs av Riksgälden med syfte att hjälpa mindre svenska företag att ta sig igenom Corona-krisen. Du kan läsa mer om Qreds brygglån här på Allt om Företagslån. Innan du tar ett brygglån eller annat typ av lån till ditt bolag rekommenderar vi dig att jämföra företagslån. På så sätt kan du känna dig trygg med att du hittar lånet med bäst möjliga villkor.