Enskild firma eller enskild näringsidkare som det också heter är den vanligaste företagsformen i Sverige. I SCB:s företagsregister återfinns 1 674 052 företag och 42% av dessa företag är enskilda firmor. Med andra ord är det många bolag i Sverige som bedrivs som enskild firma idag. Med detta i åtanke är det också enkelt att förstå att en stor del av de låneansökningar som finansbolagen idag får in härrör från enskilda näringsidkare. Och det finns stora möjligheter att låna pengar till enskild firma. Företagslån för enskild firma är precis lika vanligt som företagslån till aktiebolag och andra bolagsformer. Även om det är fullt möjligt att låna till sin enskilda firma så finns det några viktiga saker att tänka på innan man gör en låneansökan. Detta då bolagsformen enskild firma skiljer sig från aktiebolag på en rad olika sätt.

Vad är en enskild firma?

För många som väljer att starta sitt första egna företag är enskild firma den smidigaste vägen att gå. En av många anledningar till att det finns så många enskilda näringsidkare i Sverige är att det är otroligt enkelt att starta och driva en enskild firma. Exempelvis så är organisationsnumret på den enskilda firman samma som ägarens personnummer. Vidare är det du som driver och äger den enskilda firman som ensam ansvarar för företaget. Trots detta kan du både momsregistrera din firma samt inneha F-skatt. På så sätt blir det möjligt för dig att fakturera och dra av momsen. Däremot finns det en stor nackdel med att driva en enskild näringsverksamhet. Och det är att du som privatperson är väldigt nära kopplad till din firma. Det finns helt enkelt inte någon tydlig gräns mellan företaget och dig själv. På så sätt är inte bara vinster i företaget dina utan även de skulder som företaget drar på sig räknas som dina privata skulder. Detta är något som blir högst relevant i samband med att du lånar pengar till din enskilda firma.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Tänkvärt när du lånar till enskild firma

När du lånar till enskild firma bör du vara medveten om att företagslånet även kommer att påverka din privata kreditvärdighet. Du som ägare har nämligen personligt ansvar för alla företagets förpliktelser så som avtal och skulder. Detta innebär att du som lånar pengar till din enskilda firma måste betala skulden själv i det fall företaget inte har tillräckligt med pengar att fullfölja låneavtalet. Detta är även något bankerna kommer att ta hänsyn till när du sedan ansöker om privata lån. Ett lån på din enskilda firma kommer därmed sänka ditt kreditbetyg och göra det svårare för dig att låna privat. Vill du minska den personliga risken när du driver en enskild firma så kan du teckna en företagsförsäkring. Innehållet i dessa försäkringar kan dock variera.

För att kunna få ett företagslån till enskild firma bör du ha god ordning på dina egna finanser. Har din enskilda firma en god ekonomi men du som privatperson exempelvis har betalningsanmärkningar eller många förfrågningar på dig så kan det bli svårt att få ett lån godkänt. Det finns dock vissa finansbolag som erbjuder företagslån med betalningsanmärkningar där chansen att bli beviljad lån är högre än hos andra långivare. Däremot får du räkna med en högre ränta på företagslånet än om du hade haft en god kreditvärdighet och varit fri från betalningsanmärkningar.

Låna till enskild firma
Innan du lånar till enskild firma finns det en del saker du bör ta i beaktning . Så som att du som ägare står som personligt ansvarig för lånet.

Så gör du en ansökan om lån

Om du är beredd att ta den personliga risk som det innebär att låna pengar till enskild firma så kan du enkelt göra en låneansökan helt digitalt. Det finns företagslån till nystartade företag likväl som till mer etablerade firmor. Vi rekommenderar att du går via en låneförmedlare för företagslån när du ska göra din ansökan. Detta då chansen ökar att hitta en långivare som är villig att låna ut pengar till din firma samtidigt som du har möjlighet att få en lägre ränta. Detta då flera olika långivare får konkurrera om att ha din firma som kund. Exempel på låneförmedlare som primärt riktar sig till företagskunder är Fakturino, Krea och Creddo.

När du valt långivare eller låneförmedlare så går det både snabbt och smidigt att göra en digital låneansökan. Du anger bara önskat lånebelopp, önskad löptid samt dina kontakt- och personuppgifter. Ansökan signeras säkert och enkelt via BankID. När din låneansökan är inskickad gör långivaren en kreditbedömning av ditt företag. Därefter kommer du att få ett låneerbjudande med en personlig ränta eller en fast avgift. Du väljer sedan själv om du vill acceptera erbjudandet eller inte. Väljer du att godta offerten så får du signera lånehandlingar med BankID. Därefter betalas pengarna ut till ditt konto.