Allt fler svenskar väljer egenanställning framför fast anställning eller egenföretagande. Som egenanställd kan du på ett smidigt sätt arbeta som frilansare, konsult eller entreprenör. Till skillnad från en egenföretagare så behöver du som egenanställd inte ha något eget företag. Istället fakturerar du utan företag och slipper allt det administrativa arbete som krävs för att driva ett aktiebolag eller en enskild firma. Du behöver inte heller fundera över saker som skatt, moms och bokföring. Istället kan du lägga fullt fokus och krut på ditt arbete. På så sätt är egenanställning där du fakturerar utan företag ett bra alternativ till nystartat företag. Du får då dessutom en chans att testa din affärsidé utan att ta några större risker.

Allt om Företagslån bakgrund

Så fakturerar du utan företag

Som egenanställd har du inget företag men du är heller inte anställd av någon. Istället utför du uppdrag mot betalning som privatperson. Egenanställda finns i de flesta olika yrkesgrupper i samhället och för vissa är egenanställningen bara en temporär lösning. För andra är det ett sätt att leva och verka. En del använder egenanställningen som en smidig lösning under uppstartsfasen av en verksamhet. Då är det ett måste att kunna fakturera utan företag. Och som väl är så finns det många aktörer på marknaden som idag hjälper dig att fakturera utan bolag.

När du fakturerar utan bolag så gör du detta via ett företag som erbjuder en tjänst för just detta. Du skapar enkelt och snabbt en faktura via tjänsten och får sedan lön utbetald som är skattad och klar. För detta betalar du en administrativ avgift.

fakturera utan företag
Att fakturera utan företag är en smidig lösning för den som föredrar egenanställning

Jämför tjänster för fakturering utan bolag

Vilken tjänst för fakturering utan företag du väljer bör föregås av en jämförelse. Det finns nämligen många tjänster att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Vidare så skiljer sig avgiften åt mellan de olika bolagen vilket i slutändan kommer påverka hur mycket du får utbetalt. I skrivande stund så får du räkna med en avgift mellan 3,95-6% beroende på vilken tjänst du väljer. I din jämförelse bör du även ta hänsyn till minsta tillåtna belopp att fakturera. Andra saker du bör se över när du jämför är hur snabbt utbetalning sker, tjänstens användarvänlighet samt förmågan att få betalt.

De tre största aktörerna för fakturering utan bolag genom egenanställning är Frilans Finans, Cool Company och Firmify. Men det finns även många mindre uppstickare så som Bolagskraft, Cansolo, Ukko, Gigger och Pay2me. Oavsett vilken av alla dessa tjänster du väljer så rekommenderar vi dig att du kollar upp vilken försäkring som gäller när du fakturerar utan företag.

Krea Företagslån

För- och nackdelar med att fakturera utan företag

Huruvida det är lämpligast att starta eget bolag eller att fakturera utan företag som privatperson beror lite på vilken situation du befinner dig i. Har man inte riktigt fått snurr på sin verksamhet så kan ett uppstartslån vara en nödvändighet för den som väljer att starta eget. Eftersom det finns vissa risker med företagslån till nystartat företag så är det inte den optimala starten för en verksamhet. Vill du undvika att låna pengar till företaget det första du gör så kan det vara bra att initialt fakturera utan företag istället. Nedan kan du läsa mer om för- och nackdelar med egenanställning och att fakturera utan bolag.

Fördelar

  1. Du behöver inte ha något företag
  2. Du slipper bokföring och annan administration
  3. Frihet i vilka uppdrag du kan ta
  4. Du kan börja fakturera direkt

Nackdelar

  1. Ingen möjlighet att ha anställda
  2. Du betalar avgift för tjänsten
  3. Du kan inte göra avdrag för inköp
  4. Ingen möjlighet till lägre skatt genom utdelning

Att fakturera utan företag lämpar sig för de personer som vill ha flexibilitet i sina uppdrag. Vidare slipper du lägga onödig tid på bokföring och hålla koll på moms och skatter. Egenanställning är också ett bra alternativ att använda sig av tiden innan man startar ett eget företag. Har man redan många uppdrag och har hög omsättning så lönar det sig istället att starta ett aktiebolag. Då har du exempelvis möjlighet att anställa personal samt att ta årliga utdelningar till förmånligare skattenivåer.