Många svenskar har uppfattningen att UC och kreditupplysning är samma sak. Så är inte fallet och därför tänkte vi på Allt om Företagslån gå igenom skillnaden. Vi vet att det finns en oro bland många företagare att en kreditupplysning automatiskt innebär framtida svårigheter att få lån. Denna oro är ofta obefogad och idag är det inte ens möjligt att bli beviljad ett lån utan att en kreditupplysning först tagits. Detta oavsett om det gäller privatlån eller företagslån. Däremot finns det olika kreditupplysningsföretag och beroende på vilket företag långivaren använder sig av kan kreditupplysningen påverka din framtida kreditvärdighet mer eller mindre.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Vad innebär en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett dokument där en enskild privatperson eller ett företags ekonomiska uppgifter finns samlade. Kreditupplysningar tillhandahålls av kreditupplysningsföretag så som UC, Creditsafe, Bisnode och Safenode. Långivare, myndigheter och företag som har ett legitimt skäl att inhämta ekonomisk information om en specifik person eller ett specifikt företag kan beställa en kreditupplysning från ett av dessa företag. Med legitimt skäl menas att det måste finnas en rimlig anledning till varför informationen inhämtas. Det kan exempelvis handla om att ditt företag gjort en låneansökan hos ett finansbolag. Då har finansbolaget ett legitimt skäl att inhämta ekonomisk information om företaget och personerna bakom. Det kan även handla om att en privatperson ska hyra en lägenhet och hyresvärden vill försäkra sig om att personen i fråga klarar av att betala hyran.

Uppgifter som framkommer i en kreditupplysning

Kreditupplysningar från olika kreditupplysningsföretag kan se olika ut. Men generellt så är det samma uppgifter som framkommer i samtliga kreditupplysningar. Det handlar bland annat om deklarerad inkomst, befintliga skulder, betalningsanmärkningar, fastighetsinnehav, civilstatus och förfrågningar. Uppgifter som tillsammans ger en samlad bild över personen- eller företagets ekonomi. Informationen som finns i kreditupplysningen kommer från myndigheter så som Skatteverket men även från Folkbokföringsregistret och Bolagsverket.

Skillnad UC och kreditupplysning
UC och kreditupplysning är inte samma sak. Faktum är att det finns många företag i Sverige som ger ut kreditupplysningar.
Allt om Företagslån bakgrund

Varför tar långivaren en kreditupplysning?

I Sverige måste långivare och banker enligt lag genomföra en noggrann kreditprövning innan ett lån kan beviljas. Om detta finns mer att läsa mer i Konsumentkreditlagen. Anledningen till varför lagen ser ut som den gör är för att skydda konsumenten. Genom att långivaren tar en kreditupplysning kan man göra en bättre riskbedömning innan utlåning sker. På så sätt får man reda på om personen eller företaget har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att få låna. Skulle denna riskbedömning inte göras riskerar långivaren att låna ut pengar som man sedan inte får tillbaka. Det sätter också privatpersonen eller företaget i en ogynnsam situation då dessa kan dra på sig betalningsanmärkningar. Att inte kunna återbetala ett lån enligt avtalad betalplan innebär även extra kostnader i form av påminnelseavgifter, förseningsavgifter och inkassokrav.

Att en långivare inhämtar en kreditupplysning på det företag som vill låna pengar är alltså en försiktighetsåtgärd som skyddar både långivaren och företaget som vill låna. Det går heller inte att undvika kreditupplysningen i fråga. Däremot kan man välja långivare utifrån vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder. Detta för att undvika för många förfrågningar i sin UC.

Vad är UC?

Även om många tror att UC är synonymt med kreditupplysningar så är det alltså inte så. UC står för Upplysningscentralen som är ett företag som idag ägs av Asiakastieto Group. UC ägdes tidigare av de svenska storbankerna varför också dessa väljer att använda just UC i samband med kreditprövning. UC tillhandahåller kreditupplysningar om både företag och privatpersoner. Men företaget gör betydligt mer än så. Bland annat driver man den stora söktjänsten Allabolag.se där vem som helst har möjlighet att hämta ut bolagsinformation. Trots detta så är det främst kreditupplysningar som vi svenskar tänker på när vi hör UC.

Det är främst banker och större låneinstitut som använder sig av UC i samband med kreditprövning. När en kreditupplysning inhämtas hos UC så skapas en förfrågan i personen- eller företagets register. Det är denna förfrågan som många svenskar gärna vill undvika i samband med att man tar lån. Många förfrågningar hos UC leder nämligen till ett sämre kreditbetyg. En eller två förfrågningar gör ingen skillnad men samlar ditt företag på sig fler förfrågningar än så så riskerar man att bli nekad större lån i framtiden. Med anledning av detta är det många som väljer att ansöka om företagslån utan UC. När man vänder sig till en långivare som inte använder sig av UC så sker kreditprövningen istället med hjälp av kreditupplysning från Creditsafe eller Bisnode. Dessa upplysningar dyker inte upp som förfrågningar i din eller ditt företags UC.

Fotnot: Förfrågningar hos UC ligger kvar i registret i 12 månader.