Sitter du inne med en fantastisk affärsidé och har skapat en affärsplan enligt konstens alla regler? Då är du på god väg att förverkliga drömmen om ett eget företag. Ibland räcker det dessvärre inte med dessa förberedelser för att drömmen ska bli sann. Verkligheten ser ofta annorlunda ut och inte sällan krävs det kapital för att få igång sin verksamhet. Det behöver inte handla om mycket pengar men åtminstone så det täcker för eventuella inköp som måste göras för att verksamheten ska kunna bedrivas. För vissa kanske det innebär en dator. För andra kanske det krävs mer och man behöver ett lager för att försäljningen ska komma igång och man kan tjäna pengar. Oavsett vilka kostnader ditt nya företag har initialt så finns det alltid möjlighet att ansöka om ett starta eget-lån. Ett starta eget-lån kan se olika ut beroende på vilken aktör eller långivare man vänder sig till. I den här artikeln går vi igenom vilka alternativ du har när du vill låna till ditt nya företag.

Krea Företagslån

Hur fungerar ett starta eget-lån?

Ett starta eget-lån är ett företagslån som tas i syfte att få igång sin verksamhet. Lånet fungerar som ett startkapital som behövs för att göra de initiala inköp som krävs. Vad som krävs i ett nystartat företag för att företaget ska kunna drivas och bringa intäkter varierar såklart. Således kan behovet av ett starta eget-lån se olika ut. Att som nyföretagare få ett vanligt företagslån kan bli svårt då man inte har någon historik eller omsättning att visa upp. Med anledning av detta är det tur att det finns aktörer som erbjuder starta eget-lån. Då tar banken eller långivaren hänsyn till att bolaget är helt nytt och det blir istället andra saker än omsättning som avgör huruvida du beviljas ett lån eller inte.

Om du just startat upp ditt nya företag och är i behov av ett starta eget-lån så finns det två alternativ att välja mellan. Antingen kan du vända dig till det statligt ägda bolaget ALMI eller så går du helt enkelt till en banken eller ett kreditinstitut.

Väljer du att vända dig till en bank eller ett kreditinstitut för ett starta eget-lån så gäller det att vara selektiv. Det är nämligen inte alla aktörer som erbjuder den här specifika typen av företagslån. Således krävs det att du kontaktar en långivare som väljer att se på ditt företags framtida möjligheter istället för att stirra sig blind på den obefintliga historiken. När du ansöker om ett starta eget-lån får du även räkna med att avgifterna för lånet kan vara högre än för ett vanligt företagslån. Detta då banken eller kreditinstitutet tar en högre kreditrisk för att låna ut pengar till ett helt nytt bolag.

Starta eget-lån

Starta eget-lån från Almi Företagslån

Om du inte vill vända dig till banken för att ansöka om ett starta eget-lån så är ALMI Företagslån ett annat alternativ. ALMI ägs av staten och har inget vinstdrivande intresse. Istället erbjuder man företagslån i syfte att uppmuntra entreprenörer att satsa på sina företagsidéer. Då det inte är meningen att ALMI ska konkurrera med banker och övriga långivare så är kostnaden för företagslån från ALMI i regel relativt hög. Lånen som erbjuds är tänkt att fungera som komplement till övrig finansiering. När du ansöker om ett starta eget-lån från ALMI så läggs stort fokus på dig som person och din affärsidé. Detta till skillnad mot hur det fungerar på banken där nästan all fokus läggs på siffror.

Väljer du att söka finansiering från ALMI Företagslån så kan du även få rådgivning om det skulle behövas. Du får även ta del av all den information som man behöver när man ska starta en egen verksamhet.

Krav för att få låna

Att ansöka om ett starta eget-lån skiljer sig en del mot att ansöka om ett helt vanligt företagslån. Den största skillnaden är såklart att du som entreprenör inte kan visa upp någon omsättning eller något resultat. Således finns det inga befintliga siffror som banken eller långivaren kan utvärdera och ta ställning till. Istället får långivaren utvärdera dig och din affärsidé för att kunna bedöma den framtida betalningsförmågan. För att långivaren ska ha en möjlighet att göra detta krävs det visst underlag från din sida. Det handlar bland annat om en tydlig affärsidé samt en väl genomarbetad affärsplan. Som komplement till detta bör du även kunna visa upp en realistisk budget.

För att bli beviljad ett starta eget-lån krävs det även att du som person har en god kreditvärdighet. Detta då du med största sannolikhet kommer att behöva gå i personlig borgen för lånet. Detta innebär att du blir betalningsansvarig i det fall företaget inte klarar av återbetalningen av lånet. Du bör således inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden. Gamla betalningsanmärkningar kan vara okej men kommer definitivt försvåra dina möjligheter att bli beviljad ett starta eget-lån.

Starta eget bidrag

Om du ogärna vill låna för att finansiera din verksamhetsstart så är ett tips att se över vilka starta eget bidrag som finns. Genom att ansöka om ett starta eget bidrag slipper du återbetalningskravet och den stress det innebär. Det finns en hel del olika aktörer som erbjuder starta eget bidrag till personer som vill satsa på sin affärsidé. Kraven för dessa bidrag kan se olika ut och en del aktörer vänder sig exempelvis enbart till personer som är arbetslösa. För denna målgrupp finns det även ett stöd vid start av näringsverksamhet att söka hos Arbetsförmedlingen.

Vill du ansöka om ett starta eget bidrag så rekommenderar vi dig att söka runt på nätet för att få en överblick över vilka bidrag som går att söka. Var noga med att kolla upp kraven för respektive bidrag. En del aktörer så som Jordbruksverket ger exempelvis endast ut bidrag till personer som ännu inte fyllt 40 år. Liknande krav finns hos många andra aktörer.