Riksgälden har fått i uppdrag att driva det garantiprogram, som klubbats igenom av Riksdagen, för små och medelstora företag som drabbats av Corona-krisen. Qred blir det första svenska fintechbolaget som förmedlar brygglån till företagen via programmet.

Garantiprogrammet, som går under namnet Företagsakuten, har i skrivande stund 59 banker och låneinstitut anslutna till sig. Syftet med programmet är att hjälpa företag som fått finansieringsproblem till följd av Corona-krisen. Genom statliga kreditgarantier möjliggörs en utökad långivning då staten delar kreditrisken med bankerna. På så sätt kan fler företag beviljas lån samtidigt som räntorna kan pressas nedåt. Många företag har redan tvingats permittera eller avskeda personal och genom programmet hoppas man kunna hjälpa de företag som är bärkraftiga att ta sig igenom krisen.

Ansök om ett företagslån hos Qred

Så fungerar Qreds brygglån

Tanken med dessa brygglån är att de ska vara ett tillfälligt stöd till de företag som drabbats hårt av Corona-krisen. Lånen går att ansöka om fram till den sista juni i år eller tills dess att pengarna är slut. En av skillnaderna på brygglånet jämfört med Qreds vanliga företagslån är maxbeloppet. I vanliga fall beviljar Qred lån på upp till en miljon kronor men i detta fall går det att ansöka om ett belopp från 100 000 kronor upp till 5 miljoner kronor i lån. Dessutom är brygglånet amorteringsfritt under de 12 första månaderna för att hjälpa företagen att hålla sig flytande under krisen.

Qreds brygglån till krisdrabbade företag

Krav för att beviljas lån

För att kunna beviljas brygglån via Företagsakuten krävs att ditt företag uppfyller ett par olika kriterier. Bland annat ska företag kunna påvisa att de, på grund av Coronakrisen, drabbats negativt med ett intäktsbortfall på minst 20% som följd. De måste dock vara livskraftiga och inte redan ha tagit ett lån med garanti från Riksgälden. Pengarna får ej användas till utbetalningar av bonusar eller till ”extra” utdelningar.

Ansök om brygglån hos Qred

Det är många företagare som har drabbats av uteblivna inkomster. Restauranger ekar tomma, färre personer botaniserar bland klädhängarna i butikerna och evenemang ställs in. Företagskontot töms snabbt då fasta avgifter som löner och hyra fortfarande måste betalas men intäkterna uteblir. Hos Qred vet man sedan tidigare att företag i behov av likvid medel inte har möjlighet att vänta någon längre tid på att få ett lån beviljat. Man arbetar därför med att göra låneprocessen så snabb som möjligt och när ett lån är beviljat betalas pengarna ut samma dag.

Vill du veta mer om fintechbolaget Qred och deras företagslån utan säkerhet hittar du en recension här på Allt om Företagslån.