Ända sedan covid 19 slog till på bred front i Sverige i mars har Folkhälsomyndighetens rekommendationer varit tydliga. De svenskar som har möjlighet att jobba hemifrån ska göra detta. I samband med att pandemin även satte ekonomiska spår har företag även permitterat anställda med hjälp av statens stödpaket till företag. Men många av de anställda som inte blivit permitterade har fortsatt arbeta men i en helt annan miljö. Nämligen hemifrån. Åtminstone i de fall där hemarbete är möjligt. För många har det blivit en rejäl omställning med nya rutiner och nya krav. För andra har det varit en del av vardagen sedan tidigare och skillnaderna har inte blivit så stora. Men allt tyder på att distansarbete är något som många kommer behöva vänja sig vid. Både ekonomer, chefer och föreläsare spår nämligen att detta arbetssätt kommer att hålla i sig även efter pandemin.

Omställning och förändringar

Redan innan pandemin slog till var det många som var vana vid distansarbete. Inte minst då gig-ekonomin vuxit sig allt starkare vilket innebär att allt fler människor väljer tillfälliga jobb framför en fast anställning. Som frilansare finns det ofta helt andra möjligheter att arbeta på distans. Speciellt för den som befinner sig i en digital bransch. Och det är just i fintech branschen som många av de nya jobbmöjligheterna finns. Men även för den som är mer ovan vid distansarbete finns det nu tecken på att detta nya arbetssätt är här för att stanna. Corona-krisen har varit en ögonöppnare för många företag som tidigare varit skeptiska till att inte ha sina anställda på plats. Fysiska möten har bytts ut till träffar på zoom och Google hangouts vilket i många fall visat sig fungera minst lika bra. Redan nu har företag som Spotify underrättat sina medarbetare om att de ska arbeta hemifrån fram till årsskiftet.

En annan förändring som pandemin fört med sig är det minskade resandet. Event, konferenser och andra sammanslutningar har ställts in då det inte varit tillåtet att samla mer än 50 personer på en och samma plats. Detta har gjort att en del företag upptäckt att en del av de inbokade eventen faktiskt inte varit nödvändiga alls. Detsamma gäller dagsresor till andra europeiska länder för enskilda möten. Sådana möten kan nu ske digitalt vilket gör att företag sparar pengar samtidigt som man bidrar till en bättre miljö. Den stora digitaliseringen är här på riktigt och få kunde nog ana att det var en pandemi som skulle få det att ske.

Corona-krisen har tvingat fram ett nytt digitalt sätt att arbeta på vilket visat sig fungera bättre än många trodde

Så anpassar du dig till distansarbete

Att ställa om från att arbeta på ett fysiskt kontor med medarbetare till att jobba ensam hemifrån har sina utmaningar. Men när man väl vant sig upptäcker man snabbt att det finns många fördelar och många anställda uppskattar det nya mer flexibla arbetssättet. Men för att göra det gäller det att först skapa förutsättningar för att arbeta hemifrån. Bland annat är det viktigt att hitta rutiner för arbetsdagen. Även om det är möjligt att arbeta direkt från sängen och slippa gå upp är detta ingen långsiktig lösning. Istället är det bättre att ställa klockan och följa de morgonrutiner man annars har. Efter att dessa är avklarade så gäller det att du har ett hemmakontor där du kan arbeta ostört. Har du möjlighet så kan det vara värt att investera i en ergonomisk kontorsstol. För den som sitter med laptop är det viktigt att få rätt höjd på skärmen så att du inte förstör axlarna. Ett externt tangentbord och extern mus är att rekommendera. Har du en tillmötesgående arbetsgivare så kan du säkert få denna att betala för den extra utrustningen.

Eftersom distansarbete ofta innebär att man sitter ensam och arbetar så är det viktigt att ändå hålla kontakt med sina kollegor. Se till att ladda ner program som tillåter detta så som Skype, Zoom och Slack. Många av dessa program kommer du ändå att behöva ha för att kunna delta i videosamtal och videokonferenser. En förutsättning för att dessa program ska fungera är såklart att du har ett fungerande internet. Utöver ovanstående tips så rekommenderar vi dig även att ta pauser under dagen. Då blir det enklare att hålla uppe koncentrationen och du får mer gjort.