Toborrow är ett företag som specialiserat sig på företagslån finansierade av privatpersoner – så kallade peer to peer-lån. Det innebär att privatpersoner kan investera i företag de tror på och företagarna i sin tur kan få lån till lägre räntor. En win win-situation om man är villig att ta kreditrisken. Toborrow i sin tur står för det administrativa och gör även kreditbedömningar av företagen som ansöker om lån. Även företag och institutioner är välkomna att erbjuda lån.

Toborrow erbjuder en digital plattform där dessa människor och företag kan mötas och smidigt låna och investera pengar utan tidskrävande möten och utdragna låneprocesser. Toborrow tar hand om administration och kommunikation mellan företag och långivare.

Toborrow

Bolagsinformation

Toborrow AB
Adolf Fredriks Kyrkogata 8
111 37 Stockholm

info@toborrow.se
08-520 017 30
www.toborrow.se

 • Lånebelopp: 100 000 kr - 5 000 000 kr
 • Löptid: 3 mån - 36 mån
 • Läs mer om Toborrow
 • Utan UC: Nej
 • Fast månadsavgift: NEJ
 • Factoring: NEJ

Låna upp till 5 miljoner

Alla som driver en verksamhet är vid något tillfälle i behov av att göra investeringar. Det kan röra sig om ett behov av nya lokaler eller maskiner. Kanske är arbetsbelastningen hög så att man behöver nyanställa. Oavsett hur behoven ser ut så kan man behöva hjälp med finansieringen av dem . Om man väljer att vända sig till de stora bankerna kan låneprocessen ta tid och kräva fysiska möten på ett bankkontor. Toborrow är ett bra alternativ till såväl stora banker som långivare med höga räntor. Här kan du enkelt ansöka om det belopp du behöver online. Inga fysiska möten krävs och du har dessutom chans till lägre räntor i och med att intresserade investerare får buda på ditt lån. Ditt totala lånebelopp kan komma från flera investerare och det är snitträntan på deras bud som blir din årsränta på lånet.

Som låntagare måste du antingen ingå personlig borgen eller pant då du tecknar ett lån. Toborrow tar hand om  det administrativa och ser till att lagliga juridiska dokument upprättas mellan dig och dina långivare.

Investera i företag via Toborrow

Att låna ut pengar via Toborrow fungerar som en enklare form av företagsobligationer. Din investering ger dig chans till god avkastning samtidigt som du hjälper ett företag att utvecklas och skapa arbetskraft.

Själva processen är enkel. Du skaffar ett konto hos Toborrow genom att identifiera dig med BankID, därefter kan du läsa igenom de olika låneansökningar som är aktiva för att se om du hittar något företag som verkar intressant att investera i. Samtliga sökande presenteras med en kreditbedömning baserad på rapporter från bland annat UC. Kreditupplysning tas även på personer som går i borgen för lånet.

När du hittat ett lån du vill investera i lägger du ditt bud i auktionen. Vid budgivningens slut plockas de bud med lägst ränta ut och utgör tillsammans ett lån för den sökande. Om den sökande tackar ja till lånet upprättas skuldebrev samt borgen eller pant. Din identitet förblir anonym tills dess att låntagaren accepterar ditt bud.

Det finns alltid risker då man gör investeringar. Det kan hända att problem uppstår som gör att låntagaren inte kan betala sina lån vilket kan leda till att du i värsta fall förlorar hela eller delar av beloppet du lånar ut. I en sådan situation går Toborrow in och agerar långivarombud och kopplar in inkasso och Kronofogden.

I dagsläget tar Toborrow inte ut någon avgift för dig som vill investera via deras plattform.

Toborrow

 Låna upp till 5 miljoner

  P2P-lån

  Låg ränta

Grundkrav

 Omsättning på minst 1 MKR

  Svenskregistrerat aktiebolag

  Minst ett bokslut

Information

Factoring: NEJ

Checkkredit: NEJ

Utan UC: NEJ

Fast månadskostnad: NEJ

Ränta och avgifter

När du ansöker om ett lån via Toborrow finns ingen fast ränta att utgå ifrån. I samband med din ansökan startas en auktion där intresserade långivare får lägga ett bud. De anger vilket belopp de vill betala ut och till vilken ränta. Om ditt lånebelopp är uppnått vid auktionens slut plockar man ut de bud med lägst ränta och skapar ett låneerbjudande till dig. Du erbjuds då snitträntan av alla de bud som inkluderas i lånet. Räntan anges som årsränta. Den effektiva årsräntan ligger från 4%.

Avbetalning (ränta+ev. amortering) sker en gång i månaden. Toborrow administrerar betalningarna och ser till så att alla långivare får sin ränta. Gällande amortering tar låntagaren ställning till i sin låneansökan om hen vill amortera månadsvis på sitt lån eller betala tillbaka hela summan vid löptidens slut.

Utöver räntan till långivaren tillkommer även en avgift till Toborrow för det administrativa arbetet. Denna består i en procentsats på lånesumman och den varierar beroende på hur lång löptid lånet har. Ju längre löptid, desto högre procentsats. Detta på grund av ökat administrativt arbete.

Upp t.o.m 12 månader är avgiften 3% av lånebeloppet
Mellan 18 och 24 månader är avgiften 4% av lånebeloppet.
Mellan 30 och 36 månader är avgiften 5% av lånebeloppet.

Grundkrav

Alla långivare har någon form av krav på de företag som ansöker om lån. För att få låna pengar via Toborrow måste företaget uppfylla följande grundkriterier:

 • Formen måste vara ett aktiebolag
 • Bolaget måste ha en omsättning på minst 1 miljon kronor
 • Minst ett bokslut
 • Ett godkänt kreditbetyg enligt UC

Utöver ovanstående punkter görs även en kontroll mot UC där en kreditupplysning tas på personerna bakom företaget. Slutligen genomgår företaget en kvalitativ bedömning.

Toborrow företagslån

Ansök om lån online

Ansökningsprocessen hos Toborrow är väldigt smidig och tar inte många minuter att genomföra. Du besöker hemsidan och klickar på ”låna pengar” i menyn. Därefter efter fyller du i önskat lånebelopp mellan 100 000 och 5 000 000 kronor tillsammans med ditt namn, personnummer, organisationsnummer och önskad löptid. Du ansöker sedan via ditt BankID.

Innan din låneansökan ska auktioneras ut får du skriva en kort beskrivning av ditt företag samt vad lånet ska användas till. Därefter startar budgivningen som förhoppningsvis leder till att lånet finansieras och du får isåfall en ränta att ta ställning till. Du binder dig inte till någonting i den här processen utan väljer själv om du är nöjd med den räntan du erbjudits och vill gå vidare.

Du har två dagar på dig att ta ställning till eventuellt låneerbjudande.

 • Lånebelopp: 100 000 kr - 5 000 000 kr
 • Löptid: 3 mån - 36 mån
 • Läs mer om Toborrow
 • Utan UC: Nej
 • Fast månadsavgift: NEJ
 • Factoring: NEJ

Kundtjänst

Om du vill komma i kontakt med någon på Toborrow så finns det ett par olika möjligheter.  Du kan antingen fylla i formuläret på deras hemsida och få svar via mail eller så kan du ringa till eller chatta direkt med kundtjänst. Du når dem på telefonnummer 08 520 017 30 eller via chattsymbolen längst ned till höger på sajten. Det finns dessvärre ingen information om vilka tider de är tillgängliga i dessa kanaler så vi väljer att anta att det är kontorstid som gäller.

Det finns också en FAQ fylld med relevanta frågor och svar där du på egen hand kan söka svar på dina frågor. Här hittar du information som rör såväl företagslån som investeringar via Toborrow och du kan även hitta mallar på alla juridiska papper som används i låneprocessen.